Raw bovetebröd!

Jag har aldrig fastnat för bovete. Tycker att det är för mycket smak på något sätt. Eftersom nyttigheterna är så många så ger jag mig inte förrän jag hittar ett recept som jag kommer att älska och äntligen har jag hittat det!! Det krävdes en del tålamod med tiden men det var det värt!! På med lite avokado och mayo!! Jisses så gott!!

6 nyttigheter med bovete!

 

– är mindre syrabildande än sädesslag.

–  naturligt fritt från gluten.

–  proteinrikt.

– innehåller B-vitaminer, kalium, järn, kalk, magnesium och fibrer.

– kräver inte en mycket kväve vid odling. Den är därför snällare för miljön än många andra spannmål.

– innehåller rutin som är en antioxiderande flavonoid. Rutin sägs kunna minska kolesterol i blodet och motverka högt blodtryck.

 

 

 

 

 

Raw bovetebröd.

6 dl groddat bovete (3 dl ogroddat)

1½ dl olivolja

100 g soltorkade tomater

2 skalade och grovt hackade zucchini

1 skalat och grovt hackat äpple

1 avokado

½ gul lök

3 msk saft från citron

2 dl krossade linfrö

färsk persilja


Först ska bovetet groddas. Lägg det i blöt i tjugo minuter sedan över i sil och handduk över. Det kan ta 1-3 dygn innan det är klart beroende på värme. Rör runt en gång om dagen. Jag sköljde även dem en gång per dag innan jag rörde runt.

Sedan lägger du alla ingredienser förutom linfröna ner i en matberedare och kör runt tills det blir en jämn smet. Jag la allt i min mixer men det blev inte bra!! Jag mixade lite åt gången och la över i en bunke. Det blir nog bättre om du använder matberedare och trycker ner smeten då och då med en slickepott. När smeten är klar rör du i linfröna med en slev. Låt stå och dra en stund. Bre ut på plåt och sätt torkugnen på 42 grader (har du vanlig ugn så funkar det med 50 grader och lufta då och då). Efter åtta timmar vänder du på brödet och låter det vara inne minst 10 timmar till. Det beror helt och hållet på hur mjukt/hårt du vill ha det! Lycka till!!

 

 

 

 

 

 

 

Pussinuss

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *