Tvättnötter för naturligt ren tvätt utan parabener!

Tvättnöten är en frukt som växer på träd i bland annat Indien och Nepal.  Frukterna är brunaktiga och innehåller substansen saponin som är naturens eget tvättmedel. När skalet kommer i kontakt med varmt vatten utsöndrar de ett skonsamt, rengörande och allergivänligt lödder. Tvättnöten inte är en riktig nöt utan den kan användas av allergiker.

Tvättnötter har använts i flera tusen år och i Asien. I Kina används de framförallt till sidentvätt eftersom saponin är så skonsam. Här i västvärlden har de använts mycket under vissa delar av 1900-talet men blev omodernt när det kemiska tvättmedlet kom. Idag när vi är mer ekologiskt medvetna är inte längre självklart att använda vanligt tvättmedel.

 

– Tvättnötter tvättar lika effektivt som vanligt tvättmedel. Du behöver inte tillsätta sköljmedel, tvätten blir mjuk och fräsch ändå. Vill du att tvätten ska dofta kan du droppa lite eterisk olja på tvättpåsen.

– Tvättnötter är skonsamt både för hud och textil. Passar utmärkt till allergiker, bebisar och personer med känslig hy.

– Löddret är skonsamt för kläderna och bleker dem inte.

– Tvättnötter är bra till ulltvätt.

–  100% naturligt.

– Tvättnötter är miljövänligt. Träden utsätts inte för besprutning och frukterna plockas för hand.

– De är helt naturliga utan tillsatser och 100% nerbrytbara. Släng i komposten när de inte används mer!

– Tvättnötter är väldigt prisvärda! 1 kg kan tvätta 3-4 maskiner i veckan under ett helt år. Wow!!

 

Pris? Från 99 kronor för ett kilo! Bara att googla för att hitta webbutik att beställa från.

 

Bruksanvisning:
Lägg 4-8 halvor med skal i en tvättpåse (jag tar en handfull). Lägg in påsen i tillsammans med tvätten. Vid mjukt vatten räcker det med 4-5 halvor. Är vattnet hårt så tar du några skal till. Samma skal kan användas upp till tre gånger vid 30-40° temp, eller upp till två gånger vid 60-90° temp. När de börjar bli torra och spröda är det dags att byta ut dem.

Pussinuss

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *