Alger är gott och innehåller rikligt med jod!

Visste du att 100 gram arame innehåller 65 333%DRI av jod? Det är ganska mycket!! Inte för att man äter den mängden om dagen men ändå!

Idag blev det en lätt lunch med dumplings, risnudlar och lite alger på toppen. Jättegott och mättande. Givetvis hade jag tamari till! Min absoluta favorit. Kan inte leva utan tamari!! Hihi 🙂

 

 

Hälsofördelar med arame

– sägs motverka åldrande.

– stärker kroppens immunförsvar.

– främjar glänsande hår, vackrare hud och starkare naglar.

– motverkar håravfall.

– både män och kvinnors libido ökar.

 

Arame är en brun havsalg och har en mild smak och det passar mig. Jag har provat wakame innan men den föll mig inte i smaken. Alger är ett bra tillbehör till många maträtter. Varför inte lägga lite på soppan, det både förgyller smaken och känslan. Servera som ett tillbehör till huvudrätten och folk blir förvånade över hur gott det faktiskt smakar.

Vid för högt intag av jod kan man uppleva hyperaktivitet eller snabba hjärtslag. Det är ovanligt men kan förekomma. Personer med hyperaktiv sköldkörtel eller Hashimotos sjukdom bör använda stor försiktighet vid intag av alger och algtillskott.

 

Vad har jod för funktioner i kroppen?

 

Den största delen jod vi har i kroppen finns i sköldkörteln och i musklerna. Den absorberas genom huden eller tarmslemhinnorna. Praktiskt taget all jod vi får i oss kan vi också absorbera. Tyvärr har vi inget sätt att lagra om vi får i oss för mycket eller att plocka fram vid brist. Jod finns i två hormoner hos människan; T4 och T3. De hormonerna bildas i sköldkörteln och reglerar kroppens tillväxt, utveckling och ämnesomsättning. Tillsammans med två andra enzymer har den bakteriedödande effekter. Jod är även delaktig till ökad fertilitet och hjärnans utveckling hos barn. En mycket viktigt mineral med andra ord!

 

Vilka symtom kan man få vid brist?

– viktökning

– sänkt immunförsvar

– dålig cirkulation

– trötthet

– oförmåga att tänka klart

 

Pussinuss

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *