Så släpper du taget om kreativt tvivel på dig själv

Vi lever i en onlinevärld där många tillbringar mycket tid vid sin dator och sociala medier. Det är oerhört lätt att sugas in i en ond cirkel av kreativt tvivel och ännu värre, jämförelse. Kreativitet kan och ska aldrig jämföras. Vi ser alla andras perfekta liv på Instagram, Pinterest och Facebook och där visar man bara det bästa av det bästa på ett sätt som inte är autentiskt. Omgiven av människor som verkar ha allt klart för sig, gör det så lätt att jämföra sig med dem. Fortsätt tillräckligt länge och din kreativitet får sig en riktig smäll. Står du inte stadigt nog, är risken stor att du faller. Har du tur finns det människor som hjälper dig upp innan du är för svag att ta dig upp själv. Det verkar så enkelt för så många människor. Det blir så lätt att klanka ner på dig själv över att inte vara lika bra som andra.

 

Vad gör man för att få tillbaka sin kreativa tro på sig själv?

FOKUS PÅ DIG SJÄLV
Genom att ta bort andras inflytande från ditt arbete kan du verkligen fokusera på dig själv. Varför skapar du? Vad är kreativitet för dig? Vad vill du lära dig av processen? Vad försöker du förbättra? Vad är din passion?

Det handlar i slutändan om dig och ingen annan. Ofta när vi tvivlar på våra förmågor beror det på att vi är inriktade på hur andra människor kommer att uppfatta dem. Vi slåss med tankar som “Kommer folk någonsin att uppskatta min konst?” Det är en jobbig känsla att övervinna. Kom ihåg att den bästa konsten görs när man försöker imponera på sig själv, inte alla andra. Många författare producerar sina bästa böcker när de skriver något som de själva skulle vilja läsa. Många vackra målningar skapades helt enkelt för att någon följde sin kreativa känsla.

Andras åsikter är precis bara det – åsikter. Även om du kan tvivla på att andra kommer att tycka att din konst är bra nog, är det viktigt att du ser att den är bra nog. Konst är ett uttryck från din innersta källa. Det spelar ingen roll vad andra tycker och gör. Fokusera på vad du gör.

Christine

-Kreativitetscoach

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *