Jag blev en person som inte slutförde något. Att sätta gränser innebär att värdesätta mig själv.

Jag levde många år med att slå knut på mig själv för att vara andra till lags. Min vilja kom sist. Egentligen var jag inte särskilt medveten om det utan det föll sig naturligt att såhär skulle det vara. Därför var det var inget jag uttalade för andra så de visste inte om det. De kunde därför inte heller sträcka ut en hand och hjälpa mig. Att be om hjälp fanns inte på kartan. Jag skulle klara allt själv. På något sätt var det fult att prioritera mig själv, ännu värre att be om hjälp för att jag inte klarade eller orkade. “Det är bara att bita ihop!” Inte kunde jag värdesätta mig högre än andra. Idag låter det helt förfärligt men det var min vardag för inte så länge sedan. Jag har fortfarande svårt för att be om hjälp men jag utmanar mig själv för att bli bättre på det.

Om jag ville göra något för min egen skull så innebar det att jag skulle ta hand om allt och alla först, fanns det sedan tid och ork kvar så var det ok att göra det jag kände för och längtade efter. Det innebar att jag påbörjade mycket men gav ganska snart upp för att jag inte orkade dra det stora lasset. Jag blev en person som inte slutförde något. När man får höra något tillräckligt ofta blir det en sanning.

Gränser hjälper oss att prioritera vad som är viktigt. Ingen kan eller ska göra allt.  Vi behöver göra val om hur vi väljer att spendera vår tid och energi.  Vi behöver prioritera de människor och aktiviteter som betyder mest för oss och ger oss ett energiutbyte snarare än att säga “ja” när vi egentligen vill säga nej.

Många gömmer sig och vågar inte sätta gränser för att de inte vill vara elaka eller känna sig skyldiga. Kom ihåg att säga nej till en sak betyder att du kan säga “ja” till dig själv.  Kanske du vill ha mer tid med din partner, din familj eller ensam med dig själv. Det är en kärleksfull handling, inte självisk på något sätt.

Det är OK att säga att du inte kan ta på dig något mer. Det är inte fel och du är inte fel. Det är bra att veta vilka dina prioriteringar är och var dina gränser går. Det är viktigt att veta hur du ska ta hand om dig själv så att du kan göra kloka val som ger dig lust snarare än ur skyldighet och för att passa in.

 

Kan du säga ja till dig själv?

I vilka situationer behöver du mer kraft att stå emot andras viljor?

Säger du ja till det som känns lustfyllt?

Tar du dig själv på allvar?

Kan du uttrycka dina gränser för andra?

 

Skriv gärna några rader till mig om vilka tankar som kom till dig…. levandefrukost@gmail.com

 

LevAnde kramar

Christine

-kreativitetscoach och konstnär

 

7 thoughts on “Jag blev en person som inte slutförde något. Att sätta gränser innebär att värdesätta mig själv.

 1. Mycket klokt skrivet! Jag har också slagit knut på mig själv, tills för några år sen. Då valde jag bort energitjuvarna först och främst i mitt liv. De som bara tog och aldrig själva gav. Sen sa jag upp mig från ett arbete som slukade hela mig o lite till. Det absolut bästa beslut jag någonsin tagit. Alla andra förfärade sig och undrade hur jag vågade säga upp ett minst sagt välbetalt jobb. Inte svårt, pengar är sannerligen inte allt. Lyssnade på mina egna önskningar o hittade en balans i det jag ville göra. Tog bort jantelagen ur mitt liv. Visst det var ovant och svårt i början men undan för undan hittade jag mig själv och hur jag vill leva mitt liv.
  Idag har jag ett arbete jag trivs med där jag sätter tydliga gränser. Tar ansvar för mina arbetsuppgifter men inte för andras, det får vederbörande göra själv.
  Varje dag försöker jag se och vara vänlig mot människor. Får så många kramar o innerliga leende på vägen vilket är underbart. Jag gör skillnad för människor. Jag ser…
  Min familj och mina verkliga vänner är guld värda. Hjälper just nu en kvinna som hamnat mellan stolarna i Försäkringskassans utredningsvansinne. En annan med att få hjälp i en tvist i uthyrning av bostad, där uthyraren inte tar sitt ansvar och där bostaden är livsfarlig ur många aspekter.

  Jag njuter av mitt liv, det ger så mycket tillfredsställelse att ge till mig själv och till de andra jag känner att jag vill hjälpa.

  Tack förfina tankar, de hjälper så många att få ett kvitto på att de är på rätt väg!!!
  🙏🙏🙏❤️❤️❤️

  1. Wow vad magiskt! Vilket mod det bor inom dig som tar dig framåt i livet! Tack för att du delar dina kloka tankar. Jag blir så rörd.💗 Kram🙏🏻

 2. Tack för fint inlägg! ❤ Precis allt detta jobbar jag mycket med inom mig nu. Har börjat sätta gränser väldigt tydligt på ett sätt jag tidigare inte gjort. Väljer mig. Väljer att svara på sms, mail och chatt om jag känner för det, annars inte. Håller mina gränser. Respekterar mig ❤ Andra får ta ansvar för vad som händer inom dem och jag tar ansvar för mig. Väljer bort relationer som dränerar mig. Orkar inte vara tillags längre. Slutar vara en känslomässig slav. Känns ovant och känner mig både nonchalant och förtvivlan och skuld kommer upp i mig när jag värnar om mig, men det går bättre och bättre 💜 Behöver göra denna förändring för att attrahera in andra sorts relationer i mitt liv.

  KRAM! 🌟

 3. Massor av klokskap i ditt inlägg. Så mycket igenkänning på många punkter.. Modigt att ta i/skriva om det även om det ör ett vanligt fenomen. Fortsätt 🌸☀️🎈
  /sofi

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *