Hur kan vi göra mindre och omfamna vår ofullkomlighet?

 Att alltid vara upptagen av något. Att hela tiden jobba mot perfektion. Att aldrig vara nöjd. Det kan alltid bli bättre…. Puh, vad jobbigt det låter! Att tillbringa kvällarna efter en hel dag på jobbet med att städa huset eller skriva rapporter eller läsa jobbmail ger inte mycket tid för kärlek. När partnern vill mysa och till svar blir att “Jag bara ska göra en sista sak”. Partnern känner sig avvisad eftersom det verkar som att arbete och hemmet alltid kommer först. Ibland behöver våra partner vår fulla närvaro och all vår uppmärksamhet. Det funkar inte att bara vara halvt närvarande. Är din partner uppmärksam så är det supertydligt. Det går inte att ljuga.

Perfektion är överskattat. Det finns inte. Det är som när jag målar en tavla. Den är aldrig klar. Jag blir aldrig klar…. Det handlar om att släppa taget och låta den vara som den är.

Allt behöver inte göras perfekt. Det kan vara svårt att acceptera om du är en perfektionist. Fråga dig själv om det är viktigare att skapa den perfekta förberedelsen inför morgondagens möte än tid tillsammans med nära och kära eller tid för dig själv att göra ingenting? Är ett rent hus viktigare än att sitta ner och spela spel med dina barn eller pussla?

Du kan lära dig att låta saker vara ofullkomliga. Det krävs att du först bli medveten om perfektionisten inombords och sedan en beslutsamhet att förändra. Vill du förändra? Det kommer att kännas obekvämt och jobbigt i början precis som all förändring gör. Du behöver göra ett aktivt val att lämna in rapporten innan den är perfekt eller låta bli att dammsuga varje dag för att istället göra något som du bestämt är viktigare.

Du kanske inte ens är medveten om vad som är viktigare för dig. Du är så van att det ska vara på det här sättet. Du kör på som vanligt och trycker undan dina känslor för att du inte har tid för dem. “Tar det sen” Kanske lägger du inte ens märke till att människorna i din närhet känner sig försummade. Ett tips är att försök placera dig utanför din kropp och observera dig själv. Lyssna på vad människor säger till dig. Lägg ingen värdering i om det är rätt eller fel. Bara notera. Skriv ner i ett anteckningsblock för att komma ihåg hur det känns och vad som sägs. Vad händer inom dig?

Gör en lista på vad du skulle göra när allt är perfekt i ditt liv. Skriv ner så mycket du bara kommer på. Släpp taget om begränsningar och tänk stort eller smått. Det som passar dig. Tillåt denna listan att vara levande och under ständig förändring. Och för guds skull, gör något på listan varje vecka trots att livet inte är perfekt!

 

LevAnde Kramar

Christine

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *