Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra?

Bara för att det drar ihop sig mot jul och ledighet så innebär det inte en omedelbar känsla av lycka. Långt ifrån… Men ändå tror man att det förväntas av en. Man känner inte att det är ok att ha en dålig dag i juletid. Vart man än vänder sig så delas det kors och tvärs bilder som visar en perfekt fasad. Adventsljusstakar, julgranar, julbak, julstjärnor i fönster och gud vet allt. Ja, nu är ju inte alla bilder en fasad men det lyser ändå som ett sken av att allt är perfekt. Det vore ju ganska konstigt om man slutar ha konflikter med sin partner, sina barn, sina föräldrar eller sin chef bara för att det är december…. Ingen verkar vilja visa upp den överfyllda tvättkorgen, dammet som ligger som en matta på golvet eller fönsterna som man inte orkade putsa innan ljusstakarna åkte upp.

Jag erkänner, min tvättkorg är överfull, mina golv är hyfsat rena förutom hallen och badrummet som jag glömde bort i all hast. Fönsterna ska vi inte prata om…… Hihi 🙂 Nu delar jag kanske ingen bild på det men blunda gärna och gör en egen mental bild av detta. Det stör mig egentligen inte men skulle jag bjuda hem gäster så skulle golven dammsugas över (kanske till och med våttorkas), tvätten skulle tryckas till så att locket går att stänga och fönsterna skulle jag inte bry mig om för det blir mörkt tidigt.

Inte heller pratar vi om att det finns dagar när vi inte mår bra. Dagar när vi är riktigt nere under isen. Alla känslor bär på ett budskap och ska inte tryckas undan. Jag fick ett mejl från en läsare häromdagen och jag har verkligen gått och tänkt mycket på hennes ord. Reflekterat och tänkt. Jag har frågat om jag fick dela en del av hennes ord utan att nämna namn och det var okej för henne.

“Varför mår jag så dåligt när jag egentligen har det så bra? Här sitter jag och glor rakt in i väggen. Känner tyngden på mina axlar. Ångesten som kommer krypande. Jag har haft det förr så jag vet hur det börjar. Jag träffade min man för 11 år sen och jag vet att han älskar mig. Jag får komplimanger då och då. Till och med blommor ibland. Jag tycker det är gulligt och omtänksamt men……. och jag vet inte vad detta men betyder egentligen. Känner mig så frustrerad! Två barn har vi också och jag älskar dem, men småbarnstiden tär på en på många sätt. Nu drar det ihop till jul och man förväntas vara så lycklig men jag känner att jag bara vill dra täcket över huvudet och gömma mig. Vad är det för fel på mig?”

Jag tror att vi behöver bli snällare mot oss själva. Inte ställa så höga krav på hur saker och ting ska se ut. Låta livet hända lixom. Om omgivningen inte accepterar den vi är så är det deras förlust. Slå inte knut på dig själv för att vara andra till lags.

Jag avslutar med Linnea Henrikssons vackra julsång som hon sjöng på Idol i fredags. Det är absolut min favoritlåt nu. Hon har ett härligt gung och en röst som verkligen berör mig. Alltid. Alltid. Här kan du läsa hennes text till låten “Fira jul med mig”. Så vacker. Så vacker.

En bra början är alltid att höja kärleken till dig själv. I december drar jag igång årets sista  “23 dagar av tacksamhet med en twist”. Det handlar om att vända blicken inåt och känna tacksamhet för sig själv på 3 olika sätt. Magiskt! Ny omgång den 9 december. Kommentera i bloggen med “YES” så berättar jag mer eller läs mer här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *