Hur “lagar” man raw food?

Det finns alltid ett visst motstånd och energiarbete när man ändrar en vana. Det sägs att det tar 21 dagar att skapa en ny vana. Skulle du vilja att jag drar igång en förändringsprocess hos dig? Skicka i så fall en tanke så kanske jag kan dra ihop något! Att “laga” raw food är som att följa ett vanligt recept förutom att språket kan vara lite annorlunda och tillvägagångssättet förmodligen är annorlunda… Många av ingredienserna är nya och man vet inte riktigt hur och var man ska hitta allt… Känner du igen dig? Mitt första köp av superfoods var goji och acai. Det var inte gott…. Jag hade ingen aning om vad raw food var och  visste inte hur jag skulle använda det i min vardag! Jag gav upp. Hade ingen i min närhet som drogs till detta. Jag tog en paus och kom sedan tillbaka.

Det krävs ett annat tänk, andra köksredskap och nya ingredienser. Bli inte rädd om du hittar ett recept med en lång lista på råvaror. Det innebär inte att det är komplicerat eller tidskrävande! Det kan snarare vara tvärtom! Det kan innebära en smakexplotion i munnen och easypeasy att göra! Örter, kryddor och texturer är ibland nyckeln för att lyckas! Ett tips är att plocka fram alla ingredienser innan du börjar. Det underlättar att man glömmer något. Något jag gör då och då. Fniss

Hur “tillagar” man då maten? Är det inte bara att sno ihop en sallad så är man klar? Jo, så kan det definitivt vara! Det är ett bra sätt att introducera mer grönt i din vardag och det är ju det som är huvudsaken. När du sedan har blivit trygg i det så kan du ge dig på lite mer “avancerade” recept. Anledningen till att jag är så glad för det är just att det är enkelt! Så börja enkelt är mitt bästa råd och det är inte allt eller inget.

Det som jag tycker är viktigt är att få olika texturer och konsistens på råvarorna. Hacka på olika sätt. Riv grönsakerna. Gör en dressing och häll över. Låt kreativiteten flöda fritt! Har du ingen så googla runt.. Eller skicka en tanke så kanske jag kan inspirera dig! levandefrukost@gmail.com

Tycker du att det är lättare att byta ut sötsakerna mot nyttiga så gör det! Men tänk på att bara för att det är nyttigt så bör man inte äta för mycket av det ändå. Lagom är bäst! Det är t ex  lätt att göra raw chokladbollar eller bars. Det krävs en matberedare men det har väl de flesta stående i något köksskåp?

Redskap som kan vara bra att ha hemma för att börja. Det är bättre att börja lätt och sedan köpa det som man känner sig behöva när tiden är inne. Vi är alla nybörjare i början!

  • potatisskalare
  • mixer
  • matberedare
  • minihackare
  • mandolin
  • groddburk

Pussinuss

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *