Därför är det så svårt att vara stilla och göra ingenting.

Det finns forskare som har undersökt vår rädsla för att vara stilla. De kom fram till att vi tror att vara upptagen är ett tecken på framgång och hårt arbete. Har vi inget att göra så känner vi oss oönskade. Det är därför som inga drivna människor någonsin skulle våga säga att de inte gör någonting på eftermiddagen eller att de tar en ledig dag. Vårt samhälle motsvarar ofta fritid med att vara lat. Varför?

Hur får man mer gjort på kortare tid?

Ju snabbare du gör saker och ting, desto effektivare är du. Att vara effektiv är bra för vårt självförtroende och visst ser det bra ut i andras ögon men det är inte alltid den bästa metoden för att uppnå dina mål.

Sträva istället efter att vara skapande och kreativ. Kvalitet är bättre än kvantitet.

Vi borde inte behöva vara igång 12 timmar om dagen för att lätta på vårt samvete.

Gör en sak i taget. Sluta multitaska.

En studie publicerad av David Meyer från University of Michigan har visat att när vi byter mellan uppgifter så tar det längre tid för att slutföra uppgifterna. Upp till 25% mer tid som vi kan göra annat på. Neurovetenskap är mycket tydlig vad gäller att “ha många bollar i luften”. Vi är egentligen gjorda för att göra “en sak i taget”. Du gör det bara svårare för dig själv att vara mer kreativ när du tänker på 100 anda saker du “borde” göra.
Sluta jämför dig med andra. Det är lätt att falla rakt in i  den fällan med sociala medier. När du fokuserar på dig själv gör du färre misstag och du mår bättre. Jag lovar!

Tips: Meditera varje morgon i så lite som tio minuter (det räcker faktiskt) så garanterar jag att du kan fokusera bättre resten av dagen.

Ta fler pauser.

Raster är superviktigt för att producera effektivt. Vi behöver sluta tro på att vi är för upptagna för att ta raster. Våra sinnen kan inte fungera utan tid för återhämtning. Vi kan inte vara på topp utan att ta ett eller två steg tillbaka för att hämta kraft. 

Tips: Ta dig tid för vila. Gå någonstans i naturen och lyssna, blunda och känn. Låt ditt sinne vandra och tveka inte att ta en paus från telefonen eller datorn (inte min starka sida men jag försöker). 

Det bor ingen skam i att vara aktiv färre timmar om dagen. Livet är inte en tävling om vem som presterade det svåraste eller det klurigaste. Det spelar inte så stor roll när dagen förvandlas till natt och natten förvandlas till dag. Det som är viktigt är att du gör det du älskar på ett effektivt sätt. Eller bara gör det du älskar…..

 

LevAnde kramar

Christine

One thought on “Därför är det så svårt att vara stilla och göra ingenting.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *