Är du också fast i lagomfällan?

Det finns en uppsjö med fällor som håller dig tillbaka och hindrar dig från att skapa ditt kreativa drömliv. En av dem är “lagomfällan”. Den innebär att du inte vill sticka ut för mycket för då kan du bli utstött från flocken. Genom att vara som alla andra stannar du kvar i trygghetszonen. Här är det varken eller. Du är trygg och känner tillhörighet men det är inte särskilt kul. Det kan till och med vara så att du vantrivs men du vet vad som förväntas av dig. Du är rädd för att stå där ensam med dig själv utan någon som älskar dig för den du är.

Tänk om ingen älskar dig när du är autentisk?

Jag kan försäkra dig om att det finns människor som älskar dig när du är dig själv. Du behöver hitta hem till din egen kraft. När du kämpar för att alla ska älska dig så slår du knut på dig själv och du tappar bort vem du egentligen är. Det blir så invant i ditt liv att vara alla andra till lags att du inte längre vet vad du själv vill. Det finns en del tecken på att du är fast.

  1. Du får dåligt samvete när det går bra för dig samtidigt som någon annan misslyckas.
  2. Du lyfter ogärna fram dina egna framsteg och din lycka för att andra inte ska känna sig misslyckade.
  3. Du är säker på att alla andra ska bli avundsjuka på dig när du lyckas.
  4. Du kompromissar istället för att gå in i en konflikt.
  5. Du slår knut på dig själv för att vara alla till lags eftersom du inte kan säga nej.
  6. Du jämför dig själv med alla andra och inser att du aldrig kommer att vara lika framgångsrik.

Rädslan för att lyckas är säkert lika vanlig som rädslan för att misslyckas men vi pratar inte så mycket om den. Den är lite lömskare också eftersom den ofta är omedveten.  Hur många kan erkänna för sig själv att man inte vill lyckas? Såklart att alla vill lyckas, eller? Det handlar om att vara orolig för vad alla andra kommer att tycka när man är framgångsrik. Man tror att andra ska tro att man är uppblåst och mallig. Det är otroligt vanligt med Jantetänket “du ska inte tro att du är något”. Jag trodde länge att jag var rädd för att misslyckas när det istället visade sig handla om min egen framgång. Nu när jag är medveten om det kan jag hantera det på ett bättre sätt.

Rädslan för att misslyckas gör att man inte vågar testa nya saker. Kanske är du rädd för att få höra “Vad var det jag sa!” men det innebär egentligen bara att den personen tycker att du är modig som vågar. Låt dem säga så. Ingen är perfekt. Du behöver våga ta ett litet steg framåt. För att göra det behöver du först ta reda på vad du vill.

Här kommer tre kraftfulla frågor som du kan reflektera över.

Vad skulle du göra om du inte kunde misslyckas?

Är förväntningarna du har på dig själv, dina eller någon annans?

Om du bara behövde göra saker som kommer enkelt för dig, vad skulle du göra?

Håll utkik för till hösten kommer jag att anordna en workshop. Datum är satt. 14 september. Fullmåne. Vi kommer att mötas på riktigt.

Se varandra. Lyssna på varandra. Få energi.

Bli sedd. Bli hörd. Be inspired.

Platsen är inte utsedd. Jag tänker mig en plats på landet. Där vi alla kan tanka energi. Väcka nya tankar. Fredag eftermiddag till söndag förmiddag. Det är dags att skapa ditt kreativa drömliv. Detta sättet har en helt annan kraft än att bara sätta mål. Vill du hänga på? Kommentera i bloggen med ett ord som beskriver den känsla du vill vakna upp till varje morgon.

Kram Christine

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *