Idag var jag på föreläsning om skyddad identitet.

Varje år anordnas en kompetensutvecklingsdag i ett nätverk av några skolor i Skåne som Nyhemsskolan är delaktig i. Detta året var vi i Strövelstorp och de hade planerat en mycket intressant dag.

Vi fick lyssna på en föreläsning av Lena Persson som är verksamhetschef på Skyddsjouren i Ängelholm som är en av Sveriges största jourer som hjälper människor som lever med våld och hot.

Det var otroligt intressant att får ta del av hur deras verksamhet ser ut och vad människorna som kontaktar dem utsätts för. Att ta del av andra människors verklighet skapar förståelse och jag blev så berörd över att det är så många människor som behöver leva med skyddad identitet. Den siffran ökar med 6% varje år och eftersom vi lever i ett så öppet samhälle så är risken att bli röjd så stor.

Hon hade så många olika scenarier som hon delade med sig av. Att leva med skyddad identitet innebär att leva i rädsla 24 timmar om dygnet. Man kan inte bara gå till en klädaffär för att köpa en ny jacka. Man måste först skanna av så att inget hot är i närheten. Så mycket vi tar för givet i vår vardag ställer till det för dem.

Att få ett bankkort, söka till gymnasiet, söka jobb, köpa saker på avbetalning, föda barn och vara inlagd på sjukhus, gå i förskola, ha sociala medier, skaffa ica-kort och så ofantligt mycket annat.

Tänk så mycket man ger upp för att leva. Man tappar sitt sammanhang som byggts upp under årens gång. Människan är ett flockdjur och vi behöver ett socialt sammanhang för att må bra. Man måste klippa all kontakt med de man levt hela sitt liv med.

Tänk dig för en sekund att du har fått ett nytt jobb. Vad är det första som händer när du träffar dina nya kolleger? Jo, de frågar var du kommer ifrån, var du har jobbat innan, om du har barn, om du har pluggat och vad. Tänk att du inte får svara på det?

Vad skulle dina barn säga när de får reda på att de inte längre kan ha kvar Tiktok, Snapchat, Instagram osv? Det finns de kvinnor som går tillbaka till våldet för att barnen mår så dåligt.

Hon berättade om en pojke som hon hade pratat med om att när han efter en tid kände sig trygg i sin nya skola och hade hittat en vän som han var trygg med så kunde han berätta om hur saker och ting låg till på riktigt. Att han levde under skyddad id. Det resulterade i att denna kompisen berättade detta för sin mamma och hon förbjöd honom att leka med honom igen. Han blev sviken ännu en gång och kände sig liten.

All kärlek till att denna verksamhet finns och hjälper så många människor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *