Är en lycklig barndom bara en myt?

Om jag ber dig att välja mellan följande alternativ, vad hade du valt?

  1. En lycklig och perfekt barndom.
  2. Förmågan att hantera de problem och som du stöter på i livet.

Förmodligen väljer du alternativ 2 för visst är det viktigare att hantera saker och ting som dyker upp i livet framför att se tillbaka på en perfekt barndom. Sen är ju också frågan, vad är en perfekt barndom? Existerar den över huvud taget?

Jag är ganska säker på att om du skulle drömma dig tillbaka om vad en perfekt barndom innehåller så är det långt ifrån vad du själv skulle vilja ha när du var liten. Ja, såklart kan du välja att sudda bort alla de där sakerna som gjorde dig arg, ledsen, utanför, besviken eller skamsen. Men handen på hjärtat, även fast det var jobbiga stunder att ta dig igenom så har de faktiskt gjort dig till den du är idag. Var stolt över den du är!

Jag känner ingen som inte har upplevt en del törnar i sin uppväxt. Alla har dem. Alla uppfattar saker på olika sätt och tar med sig olika lärdomar. De som säger att de haft en perfekt barndom är de som har beteendemönster som säger motsatsen. Vill man ha en perfekt uppväxt? Det är ju genom motgångar och “jobbiga” känslor som vi lär känna oss själva lite bättre. Vi lär känna oss mera på djupet.

Alla har olika behov på olika sätt. Jag har själv gjort en massa misstag i mitt moderskap med mina barn men vi pratar öppet och hjärtligt om det. Jag visar min sårbarhet och delar med mig av mina misstag. Jag har inget behov av att upprätthålla en perfekt fasad. Det är viktigare att vara äkta. Alla människor gör fel ibland. Säger saker som sårar. Om man inte berättar att det sårar så vet personen inte att den har gjort det.

Så otroligt viktigt det är att sätta kärleksfulla gränser.

Kan du sätta gränser?

Kram Christine

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *