11 hälsoeffekter med gurkmeja

När jag var i Göteborg för några veckor sedan och sov över hos min nya och fina vän Jenny så blev jag som ett litet barn när jag såg färsk gurkmeja! Det har jag inte sett i affärerna där jag handlar…. än 😉

Herre jisses vilken ren känsla i munnen!! Jag blandade lite kallpressad kokosolja med finriven färsk gurkmeja. Sen smetade jag ut det på min tandborste och jag blev glatt överraskad!! Tror aldrig att jag känt mig så ren i munnen utan tandkräm! Vilken underbar känsla.. Och tänderna blev vita!! Vad häftigt!! Wow! Detta kommer jag att fortsätta med men kanske en god idé att köpa malen gurkmeja istället. Tror att det är lättare att blanda med kokosoljan… Hihi 🙂 Vad jag förstår så kan det bli ganska gult i vask, tunga och tandborste så detta rekommenderas till när du har lite egentid efteråt… 😉

Gurkmeja härstammar från Sydostasien och har använts länge i Ayurvedisk medicin. Den ansågs vara en ört som renade hela kroppen. Den användes främst för att stärka matsmältningen, feber, infektioner, dysenteri, artrit och så vidare. Gurkmeja är en av naturens supermediciner. Den har använts under lång tid i traditionell folkmedicin för att behandla inflammatoriska åkommor.

11 hälsoeffekter med gurkmeja

1. ökar insulinkänsligheten och reglerar blodsockernivån.

2. skyddar levern mot gifter.

3. är renande för blodet.

4. förhindrar övervikt genom att minska blodflödet till fettceller.

5.  motarbetar bildning av starr.

6. är antiinflammatorisk vilket är bra för b la tandköttet.

7. förbättrar läkningsförmågan på sår.

8.  innehåller curcumin som motverkar och läker bland annat cancer, artrit och Alzheimers.

9. curcuminets antiinflammatoriska verkan har visat sig ha samma effekt som hydrokortison fast utan biverkningar.

10. ökar ledernas flexibilitet.

11. motverkar bakterier och mikrober.

 

Något jag däremot inte visste tidigare men som jag läste på en annan blogg är att eftersom curcumin är bakteriedödande och blodstillande så används gurkmeja som en ingrediens i plåster i Indien. Så fiffigt!!

 

Pussinuss

3 thoughts on “11 hälsoeffekter med gurkmeja

    1. Jag hittade den i en vanlig ica-butik i Göteborg.. Jag har själv inte hittat färsk i de butikerna jag brukar handla i…. men jag bor ju inte i en storstad direkt! 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *