11 tips för att återuppta kommunikationen med din partner.

Idag firar jag min 14-åriga bröllopsdag med min man. Det är inte så viktigt för mig eller honom att göra sånt som alla andra verkar göra. Gå ut och äta, köpa gåvor till varandra. Det som är viktigt för mig är mellanrummet som jag så fint läste på Helenas blogg. Det är där det händer. Det är så viktigt att varje dag uppmärksamma och se varandra. Det handlar inte om att ha en fin fasad utåt. Jag vill känna mig älskad varje dag. Sedd varje dag. Prata och skratta med honom varje dag. Och det gör jag. Varje dag.

Om en av er längtar efter kommunikation och den andra är nöjd med livet som det är så kommer inget att hända. Om en av er längtar efter fysisk beröring och den andra är nöjd som det är så kommer ingen förändring att ske.

Så lär känna varandra och dig själv! Ta reda på vad du gillar och ogillar, dina behov och frustrationer.

Detta kommer att bjuda in till romantik, äventyr, och nyfikenhet i ditt äktenskap. Och det behöver alla äktenskap!!

“Vi har inget att prata om längre.”

“Vi har inget gemensamt.” 

Om ni sitter vid middagsbordet och stirrar på era telefoner, eller kämpar för att prata om saker som har hänt under dagen så innebär det inte att kärleken till varandra är slut.  Det är lätt att tro att om vi inte alltid har stimulerande och engagerande samtal med vår make så saknar vi kärlek till varandra. Så är det inte! Denna typ av falskt tänkande leder till känslomässig osäkerhet. Så vill vi ju inte ha det! Eller hur?

Det är säkert inget fel med er relation mer än att ni behöver kommunicera som ni brukade göra.

Livet händer och vardagen tar över.

1. Bli en intressant person. Om du känner att det du säger inte kommer fram så kan det handla om att du behöver prata om saker som engagerar dig och ger dig glädje.

2. Var intresserad. Nyfiken. Ställ frågor. Sitt inte bara med din telefon eller nicka lite då och då. Var med, engagerad och intresserad av vad din partner har att dela. Det kan kännas konstigt i början… Med tiden finslipar du din förmåga att lyssna. Det är viktigt för ett friskt och lyckligt äktenskap.

3. Ställ nyfikna frågor. Ni sitter och käkar och du vill veta vad din partner har hittat på idag. Du kan fråga: “Hur var din dag?” och han kan svara genom att säga, “Bra” eller “Okej”, och om du inte frågar mer så kommer du inte att få veta mer om hans dag. Ställ följdfrågor som  “Vem pratade du med idag?” “Vilka var de mest intressanta delarna av dagen?” “Vad fick dig upprymd idag?”. Med nyfikenhet, inte anklagande….

4. Lär dig att ge bra svar. Detta kan krävas tanke och disciplin för den som inte gillar att prata, men det är viktigt! Du behöver lära dig att svara med mer än ett ord. Det blir en magisk konst att berätta med din stil och ditt sätt. Tycker du det är jobbigt att veta vad du ska berätta om din dag, börja sen skriva ner detaljer – saker du gjorde, folk du pratat med, saker som du läst, tankar du haft…. Ni kommer att känna mer samhörighet och närhet.

5. Lär er nya saker tillsammans. Ett superbra sätt att prata med din man igen är att att lära er nya saker tillsammans. Anmäl er till en danskurs, spela tennis eller något annat som känns kul. Träning och tid kommer att bidra till att ni blir galet bra på att konversera med varandra!

6. Prata om vanliga småtråkiga saker. Det är inget fel med att prata om räkningarna, vad som hände med barnen i skolan, eller något frustrerande på jobbet. När du pratar om ditt riktiga liv (även om det känns lite tråkigt ibland) är ett bra sätt att få kontakt med varandra. Såna här verkliga samtal  kan också bli frustrerande om någon av er är kritisk eller inte håller med. Det är viktigt att komma ihåg hur man talar om svåra saker på ett positivt sätt.

7. Det är okej med tystnad. Livet har ebb och flod. Ibland kommer du att ha massor att prata om med din man och ibland inte. Det är helt ok! Ibland är tystnad bra för en relation. Sitt sida vid sida, fundera på saker och ting eller läs något intressant. Det är också ett sätt att vårda ert äktenskap genom att vara tillsammans.

8. Var sårbar. Var inte rädd för att ta upp något bara för att du inte vill att din make ska reagera negativt på något sätt. Om du varit med om något jobbigt samma dag, ta upp det! Om du kämpar med något privat, var inte rädd för att ta upp det. Tala ut om dina känslor, frustrationer och din rädsla. Det kommer definitivt att föra er närmre varandra.

9. Lyssna med empati. Om din make delar ett problem som han står inför eller något jobbigt som hänt, ska du inte vara snabb med att försöka fixa det. Kritisera inte. Bli en empatisk lyssnare. Ställ frågor, lyssna och var närvarande. Dessa samlat ger ert förhållande mer djup och intimitet.

10. Förgyll samtalen med komplimanger. När ni blir bättre på att prata med varandra, lägg gärna till några genuina komplimanger. Så som ni gjorde i början av ert förhållande.  “Åh, jag smälter i dina ögon” eller “Wow jag är imponerad av hur du hanterade det!”

11. Kom ihåg kraften i humor. Hitta humor i ditt liv och det du delar med dig av. Lär er skratta tillsammans över saker du säger eller delar. Se den ljusa sidan av saker. Är det svårt att hitta saker att skratta åt, leta upp skämt eller roliga klipp på nätet för att dela med varandra personligen, och sedan bara skratta tillsammans över dumma saker. Ni kommer närmare varandra och skapar positiva känslor och glada minnen.

Christine

-Coach och idékreatör

8 thoughts on “11 tips för att återuppta kommunikationen med din partner.

 1. Hej..
  Det är en del som får svaret…. av sin partner.

  “Vem pratade du med idag?”
  Svar: Du är SÅ nyfiken. Eller -Du är så jävla nyfiken. Eller -Jag kan väl inte redogöra vilka jag mötet & hur ska jag komma i håg dem alla. Eller -Det är väl inte intressant. Eller -Vad har du med det att göra.

 2. Det ligger så mycket i din lista… och jag tänker att humor är viktigt och att komma ihåg det där med komplimanger. Det är så lätt att börja ta en partner för given.

 3. Härliga tips, Christine! i har varit gifta i 25 år (fattar ingenting … hur är det möjligt liksom?!) och tycker att det du skriver om att det är okej att vara tysta och att det inte innebär att vi inte älskar varandra längre är en viktig grej. Lätt att tro att man måste ha superintressanta saker att prata om hela tiden för att vara lyckliga.

  Heja er och era 14 år!

  1. Vi har varit tillsammans i 26 år så jag förstår känslan av att inte fatta hur det kunde gå så fort!! 🙂 Heja er!!

 4. Oh ja, det ÄR verkligen i mellanrummen som det händer!

  Och du, för det första, vilket absolut underbart foto på er! <3
  Och för det andra, vilken grymt bra lista. Jag är lätt skeptisk till listor på många vis, men just denna var helt grymt insiktsfull. Att leva i enlighet med denna listan kommer garanterat ge bättre relationer. Punkt! Så tack!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *