En kreatör fastnar ofta i moralfällan. En övning att bli medveten om det.

En kreatör behöver nolltid där det finns plats att göra ingenting. Tid att fylla sin källa. Det krävs mod för att stå upp för den. För många innebär denna tiden ingen prestation eller resultat och det är svårt att prioritera. Det utrymmet du behöver kommer inte alla att förstå. Det är superviktigt för dig att verkligen inte kompromissa om den. De tror kanske att det bara handlar om att dra sig undan och det gör det också på sätt och vis. Utan denna tiden kommer du att bli irriterad och arg. Om du struntar i din nolltid under en längre period kommer du att bli sur och bitter. Jag har stött på en hel del bittra människor och därför vet jag att det finns många som undantrycker sin kreativitet.

Du kan inte förvänta dig att din kreatör lever vidare utan näring. Ingen växt överlever utan vatten och näring, eller hur? Du behöver vara ensam för att fylla på kraft till den. Många missar detta för att de tror att de behöver vara snälla mot alla andra och oroar sig för vad som ska hända med relationerna till sin familj och vänner. Att vara snäll och artig istället för att prioritera sin kreativa ensamhet är självsabotage.

Strävar du efter att vara trevlig, snäll, hjälpsam och osjälvisk när du egentligen bara vill vara ifred? Då vet du att du behöver nolltid. När du inte kan få andra att lämna dig ifred så överger du tillslut dig själv. Din fysiska kropp är där men mentalt är du någon helt annanstans. Du beter dig som “vanligt” och de som känner dig riktigt väl vet när detta sker.

Rädslan för att uppfattas som egoistisk gör att du förlorar dig själv.

Många som fastnat i moralfällan är de som bestämt sig för att vara “duktiga” och som alltid ställer upp. Detta är inte äkta men omvärlden visar sitt gillande och du fortsätter. Denna falska roll du har tagit på dig, är alltid villig att hjälpa till och ställa upp på bekostnad av dina egna behov och önskemål. När du var liten fick du kanske höra att du var egoistisk och tog för mycket plats när du valde dig själv först.

Att visa upp sitt rätta jag inför världen kan kännas läskigt och oron för om den kommer att mötas med kärlek eller ogillande är stor. Istället för att få höra att du är hjälpsam och omtänksam kanske du får höra att du är egoistisk och ovillig. Att välja dig själv är det enda rätta. Du är den viktigaste personen i ditt liv och du förtjänar att få det du vill ha. Är det inte dags att visa ditt rätta ansikte för världen?

Vad skulle du göra om det inte vore för egoistiskt?

Var helt ärlig med denna frågan. Skulle du ta en weekend ensam i en stad du länge velat åka till? Skulle du åka på spa? Skulle du ta en långpromenad i skogen? Skulle du lämna iväg barnen och vara helt ensam i din bostad några timmar?

Övning. Fyll i meningarna.

Det jag lider mest brist på i mitt liv är ____________________________

Den största glädjen i mitt liv är ________________________________

Detta ägnar jag mig mest åt __________________________________

Jag har dåligt samvete för att jag ______________________________

Jag oroar mig för  ________________________________________

Om mina drömmar förverkligas kommer min familj att ______________

Jag saboterar för mig själv för att _____________________________

Skriv ner det som kommer till dig innan din hjärna börjat tänka. Betrakta dina svar. Vad säger de dig?

 

LevAnde kramar

Christine

2 thoughts on “En kreatör fastnar ofta i moralfällan. En övning att bli medveten om det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *