23 tips för att hantera negativa tankar.

Alla dagar är inte fyllda av solsken och det är helt ok. Det är inget konstigt. Alla människor har negativa tankar. För att komma ur dem behöver man först erkänna för sig själv att man har dem. Våra tankar skapar känslor och det är känslornas vibration som vi skickar ut. När du känner dig lycklig drar du till dig saker, människor och situationer som ger dig mer lycka. Och tvärtom. När du känner dig sur och irriterad så drar du till dig sånt som gör dig mer sur och irriterad. Hitta dina sinnesstämningsförbättrare som tar dig loss från den negativa spiralen som kan dra dig längre och längre ner. Jag listar 23 enkla tips. Berätta gärna dina egna som jag inte fått med här.

1. Medveten andning. Sätt dig ner och koncentrera dig på din andning. Ingenting annat. Känn hur du fyller dig själv med luft och tömmer ut den. Upprepa.

2. Ta en promenad. Ta på dig ett par bekväma skor och bege dig ut i naturen. Notera stenarna på marken, grenarnas form och molnen på himlen. Andas in den friska luften.

3. Skriv av dig. Hitta en anteckningsbok och skriv. Låt pennan röra sig över pappret. Tänk inte på att det ska vara grammatiskt korrekt utan låt alla känslor flöda. Sätt klockan på tio minuter och skriv från hjärtat.

4. Skriv ner allt du är tacksam för. Det uppmärksammar allt som du redan har i ditt liv som är positivt.

5. Gråt. Efteråt kommer du att känna dig klarare i huvudet. Själen vilar när den släpper ut sina tårar. Känslomässig gråt har förmågan att tömma ut vår sorg och frustration. Låt tårarna flöda.

6. Vila. Tillåt dig själv att göra ingenting. Slut dina ögon och låt kroppen ta en paus.

7. Lyssna på din favoritlåt. Den kommer att ta dig till en plats av glädje och du fylls av lust för livet.

8. Dansa. Rör på höfterna till din favoritlåt och låt dig dras med i musikens värld. Att röra på höfterna sätter igång kreativiteten inom dig.

9. Ta en paus från sociala medier. Varje dag tar vi del av negativa nyheter och negativa människor som gnäller. Gå in i tystnaden och lyssna på din egen röst och vad du vill göra för avtryck på denna vackra jord. {detta gör jag ofta}

10. Meditera är ett fantastiskt sätt att låta tankarna komma och gå. Inga tankar är fel utan låt de bara passera. Du får en rogivande stund där du kopplar bort alla intryck från omvärlden en liten stund.

11. Läs något som ger dig inspiration och hopp. Det kan quotes eller en bok. Huvudsaken är att du får en gnista hopp om att livet är ganska häftigt och inspirerade redan.

12. Skriv ner alla saker du älskar med dig själv. Det är ett utmärkt sätt att vältra sig i självkärlek. Tänk inte på att någon annan ska läsa dina ord utan var ärlig med dig själv. Tycker du att du har en snygg kropp eller att du är smart så skriv ner det. Boosta dig med komplimanger!

13. Lär dig nåt nytt. Testa på något som du aldrig tidigare har gjort. När du ändå är igång så gör en lista på fler saker du vill testa på. Då är den ju redan klar till nästa gång du behöver den. Yey!!

14. Skratta. Leta upp något som får dig att skratta tills tårarna sprutar. Ett roligt youtube-klipp, en film eller en standup. Skratt läker själen och genom att skratta åt eländet känns det lättare. Den där klumpen i magen försvinner.

15. Sök professionell hjälp. Det kan vara en terapeut, psykolog eller coach (som jag är). Det är ett fantastiskt sätt att komma ur gamla hjulspår och sätta ny riktning. Det kan hjälpa dig att tänka nya tankar som du inte trodde var möjliga.

16. Rita, måla eller skapa något. Då vänder du fokus till något som inte är kopplat till prestation. Tanken är inte att du ska bli klar utan du ska kliva in i en kreativitetsbubbla.

17. Laga en ny maträtt med någon eller några smaker du aldrig har provat. Leta upp ett recept som låter gott och handla hem ingredienserna. Tänk vilka smaker du har gått miste om. Vilken smakexplosion.

18. Städa och rensa i hemmet. Genom att städa ut onödiga grejer och damma bort smuts så gör du plats för nya saker att komma in i ditt liv.

19. Ring någon du tycker om. Ibland är det skönt att få uttrycka sina känslor högt för någon och få empati och kärlek tillbaka. Att få prata av sig och ventilera kan släppa mycket oro.

20. Förlåt dig själv. Vi gör alla misstag. Det är en del av livet och det är genom dem vi lär oss mycket. En del misstag känns tyngre än andra. Förlåt dem också.

21. Påminn dig att negativa tankar är lika flyktiga som molnen på himlen. Lika snabbt som de dyker upp i huvudet kan de också försvinna bort. Du behöver släppa tag om dem.

22. Titta på gamla kort. Glada minnen förstärks av att vi ser dem på bild. Dröm dig tillbaka och minns känslan av lätthet och glädje.

23. Överraska någon med en oväntad gåva. Det kan vara någon du känner eller en främling. Gåvan kan vara din tid, något du själv skapat eller en måltid tillsammans med dig. Vad som känns rätt för dig.

Ta hand om dig. Du är värdefull.

Kram Christine

-Kreativitetscoach

7 thoughts on “23 tips för att hantera negativa tankar.

 1. 24. Sjung!

  Det skulle vara mitt tillägg till din fina lista. Jag älskar att sjunga, sjunger i kör, och njuter av det, och plinkar också på gitarr och kompar mig själv. Det är i sanning en stämningshöjare. Eller för den delen, kan det ge mig tillgång till tårar!

 2. Bra tips du ger. Jag fokuserar aldrig på något negativt.
  Händer de något negativt så tänker jag bara jaha synd sen så är de borta. Men bra för de som ofta händer negativa saker får jag skicka din länk med denna text !? Vet en som kan behöva detta !!!

 3. Tack när det inte går som jag vill.
  Tålamod inte min starka sida alls
  Nu är mörkt för av skyr vår sommar.
  Det bara lida igenom hela . Vända på dygnet vart efter.
  Fantisera om Nordpolen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *