Att tycka synd om någon är falsk medkänsla.

Det finns två olika sätt att förhålla sig till en medmänniska som går igenom något jobbigt. Man kan tycka synd om personen vilket är falsk medkänsla eller så kan man känna genuin empati vilket är äkta medkänsla.

När man tycker synd om någon annan så ser man på den personen som ett offer. Ett offer utan eget ansvar för det som har hänt. Man använder sig ofta av uttrycket att man “drabbas” av något. Det hjälper inte någon att tycka synd om en utan det förstärker bara rollen man tar på sig som ett offer eller känslan av maktlöshet.

Låt säga att min bästa väns mamma har dött och jag tycker synd om henne. Då fråntar jag henne den energi som hon behöver för att sörja. Istället så fyller jag henne med självömkan. Det hjälper ju varken henne eller mig. Jag delar bara hennes känsla av att tycka synd om sig själv och vi undviker vår sorg.

Man låter rädslan blockera energiflödet som är nödvändig för att läka. Ingen av oss mår bra av detta och jag vet egentligen inte varför vi fortfarande håller på med att tycka synd om varandra. Kan vi inte bara ta hand om vår egen smärta, läka oss själva och ge oss själva de bästa förutsättningarna för att stötta andra människor som lider?

Äkta medkänsla har alltid ett stort värde både för mottagaren och givaren. Mötet leder till en större medvetenhet för sin sin eget ansvar för sitt eget liv. Båda befinner sig på samma nivå och ingen känner sig som en sämre människa för att man just där och då befinner sig mitt i sitt eget mörker.

När jag mår dåligt och öppnar upp mina känslor så vill jag inte mötas av att man tycker synd om mig. Det är en av orsakerna till att jag bara öppnar upp mig för ett fåtal människor som möter mig där jag är och stöttar mig igenom tuffa perioder.

Detta är en av de styrkorna jag har som coach. Jag dömer aldrig. Det finns inga känslor som är rätt eller fel. De behöver en kanal att nå ut med budskapet till oss. Tänk vilken underbar värld vi har när vi läker alla såren inombords, tar hand om oss själva och har kraften att lyfta varandra.

KRAM Christine

Vill du anlita mig som kreativ coach? Jag har några få tider över. Hör av dig om det känns rätt för dig.

Om det hände något i dig av mitt inlägg så kommentera gärna med dina tankar. Det gör mig såå glad!

____________________________________________________

Jag har skapat tre olika kurser men avsikten att vända blicken inåt och lära känna sig själv. När man är i kontakt med sig själv och accepterar den man är så är det mycket lättare att skapa inre balans. Kurserna har alla olika infallsvinklar för det är det bästa sättet att lära sig något tycker jag. Då får man olika synvinklar och man kan då sammanföra informationen och göra den kristallklar för sig själv. Det handlar inte om att vara duktig och göra som man blir tillsagd. Nej, det handlar om att ta till sig de strategier som passar en själv.

6 thoughts on “Att tycka synd om någon är falsk medkänsla.

  1. Väldigt bra skrivet! Men hur hanterar man påtvingat personer som tycker synd om en, hur bemöter jag det? Tycker att det är förminskande mot en annan person att tycka synd om dem. Tror ibland att vissa gör det för att de inte kan hantera sina egna tankar kring något som känns obekvämt. Ska man försvara sig?

    1. Vad skulle hända om du säger att du inte vill ha medlidande? Kanske de inte är medvetna om vad det skapar för känslor i dig. Har man sagt det en gång och det fortsätter så får man ta till ett annat sätt. Varmt lycka till!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *