Ställ frågor till ditt barn och lyssna på svaren. Verkligen lyssna.

Jag älskar min relation till mina barn! Ja, nu är de inte så små längre utan unga vuxna men de kommer alltid att vara mina barn. Samuel är 21, Evelina är 18 och Isac ska fylla 16 år. Jösses, vart har åren sprungit iväg? Helt ärligt så trivs jag mycket mer med att vara tonårsförälder än småbarnsförälder.

Jag älskar våra samtal om allt mellan himmel och jord. Jag vet att de kan berätta nästan allt för mig. Det vore konstigt om de skulle berätta allt, eller hur? Men de vet att jag inte dömer dem och det är otroligt viktigt för mig. Om man möts av öppenhet så vågar man också vara just öppen med varandra. Jag berättar om misstag och framsteg jag har gjort. De delar sina misstag och framsteg. Behöver jag säga att jag inte tror på straff eller utegångsförbud?

Jag hittade ett gammalt blogginlägg som jag skrev för två år sen som jag tycker är väl värt att dela igen.

Har du någon aning om vad ditt barn går runt och tänker på hela dagarna?

Barnens tankar om sig själva och sin omgivning är viktiga för oss och för dem. Det är de som skapar deras verklighet. Det är de som ligger till grund för vilka val de gör om sig själv.

Ställ frågor till ditt barn och lyssna på svaren. Verkligen lyssna. Du kommer att bli glatt överraskad över alla klokheter de har inom sig.

Jag delar med mig av tre frågor som är bra att ställa regelbundet till ditt barn och som kan varieras för att passa er.

1. Vad tänker du på?

Ibland är det så simpelt. Jag kan se på mina barn när det pågår funderingar i huvudet på dem. Be ditt barn att dela med sig av sina tankar med dig.

Här får barnet känna på att deras tankar och känslor är betydelsefulla. Förringa de inte utan lyssna nyfiket med ett öppet sinne. Ju fler gånger du ställer denna frågan och lyssnar desto mer kommer de att dela med sig med dig.

2. Vad tycker du om dig själv?

Vad ditt barn tycker om sig själv har stor betydelse för deras verklighet och de beslut de tar. Ditt barn är självklart fullt av klokheter men precis som alla andra så känner de inte alltid sig så kraftfulla. Det är helt ok. Denna frågan är superbra för att få reda på hur de känner om sig själv. Det kan vara olika från dag till dag och det inbjuder även till att prata om upp och nergångar. Prata om livet och att alla känslor är ok.

3. Vad tror du att andra människor tänker om dig?

Vad andra människor tycker och tänker om en själv ska inte ha någon betydelse men ofta har den det ändå. Här har du stor möjlighet att checka in hur ditt barn upplever omvärlden. Ditt barn kan anta att det ligger till på ett sätt som du objektivt vet att det inte stämmer. Prata om det och stötta där det behövs. Det ditt barn upplever är deras verklighet och det är inget du ska ändra på. Du kan öppna upp möjligheten att “såhär kan det också vara”. Få ditt barn att se saker från ett annat perspektiv.

Varför ska du ställa dessa frågorna?

Du snappar lättare upp påbörjande negativa tankar och pratar om det tidigt.

Du kan stötta ditt barn och se livet positivt!

Du lär ditt barn att dina tankar styr ditt liv.

Du hjälper de att se vad de skapar med sina tankar.

Ni skapar en kraftfull och kärleksfull relation med varandra.

Kram Christine

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *