7 tips för en bättre matsmältning.

Sommar sol och en massa härlig mat! Men det kan ibland krångla till det för magen… Det handlar inte bara om vad vi äter utan hur man äter och vad man känner när man äter. En del av tipsen jag delar med mig av kan vara lite svåra att få till i vardagen men med medveten förändring så går det.

Idag pratar man mycket om ”mindful eating” – medvetet ätande, som en motsats till det snabba, stressade sättet många äter på i dag. Att tugga långsamt och ordentligt är ett utmärkt sätt att äta mer medvetet.

  • Ät bara när du är hungrig. Känn efter om du är hungrig eller törstig. Det kan också handla om att du bara är sugen på något eller att du är uttråkad. Äter du när du känner dig ledsen?
  • Sitt ner när du äter. Eller stå stilla på ett ställe där du kan njuta av maten. Ät inte i förbifarten eller när du samtidigt gör något annat. En måltid ska vara njutning.
  • Undvik att äta när du är upprörd eller arg. Ta eventuella konflikter vid matbordet efter måltiden är klar. Det stör matsmältningen när kroppen går in i “fight och flight”. Då stänger näringsupptaget av för att ge mer energi till musklerna.
  • Tugga din mat. För att enzymerna ska kunna sätta igång och göra sitt jobb att bryta ner all näring så underlättar det mycket om den är finfördelad. Du minskar även risken att få magknip eller uppblåst mage. Tugga tugga tugga.
  • Sluta ät när magen signalerar att den är mätt. Det kan vara svårt när man sitter där med en supergod måltid. Men lyssna på kroppen. Även om munnen vill stoppa i sig mer mat så sluta. Du kommer att känna dig tung och stagnerad istället för upplyft.
  • Sitt ner en stund efter måltiden är över. Stressa inte iväg till nästa sak på todo-listan utan låt maten få smälta. Därefter är det en god idé att ta en promenad för att hålla blodsockret mer stabilt.
  • Ät utan telefon, TV eller en bok. Ät tillsammans med andra eller låt det vara en stund i vilsam tystnad. Lägg märke till hur maten känns i munnen och hur den smakar. Ibland gör jag min måltid till en ceremoni. Gör det vackert och behagligt, tänder ljus och känner tacksamhet över maten som ska ge näring till min kropp. Kanske du vill testa “clementin-metoden”

Kram Christine

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *